Uskonnot aseina

Nämä blogikirjoitukset ovat alkuperäisen Ihmisten rauha -kirjoituksen kommentointia ja lisäyksiä.

Uskonto on kriisissä

Monista lukijoista tuntuu varmasti hurjalta, että kirjoitan tällaista. Mitä ovat uskonnot aseina? Kirjoitin jo lähes kuukausi sitten rakenteista. Niihin liittyy vahvana lisärakenteena myös uskonnot. Ei liene kiistanalaista kirjoittaa, että uskontoja on käytetty pitämään yllä yhteiskunnan rakenteita, koska vain nämä rakenteet ylläpitämällä voidaan suojata yhteisöä tuhoutumiselta. On ollut pappeja ja oppineita, jotka ovat tulkinneet uskontoa siten, että se suojelee yhteisöä ja sen rakenteita. Siitä on tullut ylläpitävä voima.

Tämä ylläpitovoima muuttuu kuitenkin helposti kankeaksi ja hankalaksi, jos maailma muuttuu paljon. Niin kuin se on nyt tehnyt. Teknologia on tuonut uusia edistysaskeleita ja lääketiede vielä lisää niitä. Sitä voidaan pitää yhteiskunnan evoluutiona. Uudessa tilanteessa vanha ase saatta olla lähes käyttökelvoton. Kaikki se, mille uskonto on perustunut, on kyseenalaistettu. Yleensä tällöin uskonto puolustukseksi alkaa kyseenalaistamaan kaiken sen, millä se itse on kyseenalaistettu.

Millä tavoin uskonto on muuttunut kankeaksi ja hankalaksi? Kun tiede on kyennyt osoittamaan uskonnosta virheitä, se on syönyt uskonnon luotettavuutta. Kun käsitys ihmisyydestä on muuttunut, se on saanut aikaan vieraantumista uskonnosta. Kun nähdään, mitä uskonto saa aseena aikaan, ihmiset kääntävät selkänsä sille.

Miten uskonto voi olla ase? Kun uskonto luo hyvin tiukan dogmiston, jolla pidetään huolta siitä, että uskovaiset lisääntyvät, pysyvät ruodussa ja käännyttävät tai tappavat muut, kyse on siitä, että uskonto toimii aseena.

Hänen uskontonsa on miekka ja kilpi

Kun uskonto kirjoitetaan monimuotoisena siten, että se sisältää niin kohtia, jotka kehoittavat tappamaan kuin kohtia, jotka kehoittavat olemaan armelias, sopii uskonto aina tilanteen mukaan niin rauhan kuin sodankin välineeksi. On syytä huomata, että vaikka rauhaa korostettaisiinkin jonakin aikana, voi sota nostaa päätään uskonnon piiristä sopivan tilaisuuden tullen. Aina on niitä, jotka tahtovat olla kirjaimellisempia ja tulkinnaltaan tiukempia. He ovat yleensä myös vähemmän ymmärtäväisiä toisin ajattelevia kohtaan.

Olen jo muissa kirjoituksissani yhtäläistänyt uskonnot ja -ismit. Tässäkin kohtaa tahdon huomauttaa, että ideologiat ovat täsmälleen samalla tavalla aseita kuin uskonnotkin. Molemmat ovat tavallaan meemiviruksia, jotka pyrkivät monistamaan itsensä ja aiheuttavat muiden tuhon. Yhteistyö tai kanssaelo ei sovi niiden sisämpään. Olen kirjoittanut sekä Ihmisten rauhassa että blogikirjoituksissa lisää uskonnoista ja ismeistä ja tavoista, joilla niiden huonoja puolia voidaan suitsia.

Haluan vielä korostaa, ettei kyse ole mistään yksittäisestä uskonnosta, kun kirjoitan tämän – vaan useimmista niistä. Useimmissa niistä on sisäisiä rakenteita, joita voidaan käyttää aseena, niin pitämään omat ruodussa kuin tuhoamaan toiset.

Jätä kommentti