Muiden kunnioittaminen ei ole helppoa

Ihminen ajattelee asiat yleensä itsensä ja oman ryhmänsä kautta. Hänen on vaikeaa ymmärtää, mitä toiset ajattelevat ja tahtovat. Tämän takia ihmiset eivät useinkaan riittävästi ota huomioon toisten tunteita ja tarpeita – vaikka he ihan hyvin voisivat, jos viitsisivät nähdä vaivaa. Muiden kunnioittaminen ei ole helppoa, kun omat hetkelliset tarpeet ja oman ryhmän tavat menevät sen edelle.

  Näinä aikoina sodat, ideologiat, maahanmuutto ja media tuovat ihmiset ja kulttuurit kosketuksiin ja konfliktiin keskenään. Sitä tärkeämpää on tunnistaa toiset ja kunnioittaa heitä.

  Toisten loukkaaminen on paljon helpompaa kuin kunnioittaminen. Ihmiset ajattelevat tavallisesti, että heidän tapansa toimia on se oikea ja muiden väärä. Ihmiset ajattelevat, että heidän sääntönsä ovat oikein ja kunnolliset eikä heidän tarvitse noudattaa muiden sääntöjä. Tällöin syntyy usein rikollisuutta ja konflikteja.

  Mitä muiden kunnioittaminen sitten on käytännössä? Lyhyesti se on sitä, ettei aiheuta muille vahinkoa. Hiukan pidemmälti se on sitä, että on tietoinen itsestään suhteessa muihin, ymmärtää toiseuden merkityksen ja pyrkii välttämään vahingon aiheuttamista näille toisille.

  Viime vuosina on puhuttu paljon toiseuttamisesta ja sen vahingollisuudesta. Olen eri mieltä. Toiseuden kunnioittaminen on ihmisen kunnioittamista sellaisena kuin hän on ilman hyssyttelyä, paapomista ja tasapäistämistä. Voidakseen kunnioittaa toista toinen tulee nähdä. Häntä ei voi piilottaa laajoihin kategorioihin tai antaa hänen ottaa itselleen valheellisen ja varastetun identiteetin. Pahimmillaan identiteettivarkaus voi johtaa siihen, että jotain ihmisryhmää ei kyetä enää määrittelemään. Ihmisryhmä, jota ei kyetä määrittelemään, on ihmisryhmä, jolla ei voi olla oikeuksia. Silloin valheelliset varastetun identiteetin omaavat henkilöt haluavat, että tuo ihmisryhmä voidaan määrittää vain niin, että heidät luetaan mukaan, että ihmisryhmän määreet tehdään niin laajaksi, ettei ketään voida käytännössä sulkea ulkopuolelle. Silti näillä henkilöillä on toisissa yhteyksissä aivan erilainen identiteetti ja sen identiteetin tunnusmerkit.

  Miksi sitten identiteettivarkaus on kannattavaa? Koska moni maahanmuuttaja pyrkii ”vallan ja varallisuuden uudelleenjakamiseen” kuten eräs jo politiikasta luopunut maahanmuuttaja asian ilmaisi. Tällainen mukautumaton maahanmuuttaja haluaa siis ottaa, ei mukautua yhdeksi kantaväestöstä eikä rakentaa yhdessä heidän kanssaan uutta kotimaataan (niin kuin se kaiken rauhan mukaan pitäisi olla). Tällainen maahanmuuttaja käy sotaa kantaväestöä vastaan.

  Kunnioittaako tällainen maahanmuuttaja niitä ihmisiä, joiden pariin hän on valinnut muuttaa? Ei.

  Miksi ei? Koska hän ajattelee asioita vain itsensä ja kaltaistensa kautta. Hän toiseuttaa, mutta unohtaa oman vastuunsa ja muiden kunnioituksen. Vastuuta hän voi ottaa ja kunnioituksen hän voi opetella, jos niin tahtoo.

  Käytännössä toisten kunnioittaminen tarkoittaa, ettei aiheuta heille vahinkoa eikä tuhoa heitä. Ihmisen täytyy ymmärtää, että myös muut ihmiset ja ihmisryhmät tahtovat olla olemassa ja että he tarvitsevat tiettyjä asioita ollakseen olemassa. He tarvitsevat kiistämättömän oikeuden olla olemassa. He tarvitsevat reviirin ja reviirin tuoton. Omalla reviirillään ihmisryhmän tulee saada hallita itseään.

  Toisen kunnioittaminen lähtee vahingon välttämisestä. Ihmisryhmän toiseutta ei saa tuhota. Se tarkoittaa myös toisten seksuaalista kunnioittamista. Yhdenkään ihmisen hetkelliset himot eivät voi mennä kokonaisen ihmisryhmän olemassaolon edelle. Moraali ei ole koskaan pohjannut itsekkyydelle vaan suuremmalle hyvälle. Voiko olla suurempaa pahaa ihmisryhmää vastaan kuin tuhota se?

  Olen kirjoittanut mm. muiden säännöistä, sodasta, ryhmään liittymisestä ja ihmisen kyvyttömyydestä ymmärtää toisenlaisia ihmisiä muissa kirjoituksissani.

Jätä kommentti